10 tips för nybörjarlöparen

 • Sharebar

Ett off-topic inlägg i sommarvärmen.

Jag började springa regelbundet för ca ett år sedan. Man kan tro att löpning är en ganska okomplicerad motionsform, men så är det inte. Det finns oerhört mycket teorier om träning, tekniska prylar typ pulsklockor, särskilda kläder och inte minst olika sorts skor. På bilden ses mitt senaste inköp av en lättviktssko i mellansegmentet, Asics DS trainer 16, den väger endast 300gram att jämföra med mina Asics GT 2150 som väger 347 gram. Oj så mycket fortare och lättare det ska gå nu ;)

Tipsen är hämtade från olika källor och har faktiskt hjälpt mig under det gångna året.

 1. Spring långsammare när du tränar
  Som de flesta nybörjarna tog jag i max på alla träningspass i början, fick träningsvärk och var stel i 2-3 dagar. Det är bättre att träna uthålligheten och långsamt bygga upp lederna med långsamma långpass, ger dessutom mindre träningsvärk och möjliggör fler träningspass.
 2. Lyssna på POD-radio på långpassen
  En del lyssnar på musik, men att lyssna på Godmorgon världen, P3 dokumentär, eller liknande gör att löpningen nästan går av sig självt.
 3. Köp nya skor och träningskläder
  Även om gammalt också fungerar så är nya kläder en klar motivationshöjare.
 4. Betala anmälningsavgiften till ett långlopp du kanske klarar av
  Är det anmält och betalt finns ingen återvändo, då gäller bara träning.
 5. Deltag i uppvärmningen vid tävlingarna
  Friskis-o-svettis är inte min grej, men som uppvärmning fyller det absolut sin funktion.
 6. Tejpa bröstvårtorna när du ska springa länge
  Jag vet inte hur tjejerna gör, men om vi killar inte tejpar så känns det garanterat obehagligt efter en dryg timmes löpning i svettig t-shirt.
 7. Drick inför ett tävlingslopp tills kisset är lika klart som vattnet du dricker
  Detta leder förvisso till att många kissar i buskarna innan start, men det är klart bättre att dricka innan loppet än under detsamma.
 8. Vattnet på de sista vätskekontrollerna kan du lika gärna hälla på huvudet
  Magen klarar inte ta upp särskilt mycket vätska efter en tids löpning, däremot kyler det skönt att hälla vattnet på huvudet.
 9. Stretcha inte mot en bajamaja
  Detta tips står i Göteborgsvarvets instruktion. Faktum är att stretching inför ett lopp försämrar prestationen, bättre att göra vanlig uppvärmning. Stretchning efter tycker jag dock känns skönt även om bevisen för nytta är svaga.
 10. Ät Coltingbollar efter tuffa träningspass
  Proteindrinkar av typ Gainer lär vara riktigt bra för återhämtning, men smakar äckligt. Man kan nog äta vad som helst, men Coltingboll med mörk choklad slår det mesta, tycker jag.

5 Comments

 1. Matgiken Said,

  juli 13, 2011@ 11:28      

  Bra tips, även om det där med anmälan till ett lopp inte funkar riktigt lika bra som motivator som jag skulle kunna önska… ;)
  Men vad är en Coltingboll för den oinvigde? Gissar att det är energirikt och gott, såpass väl känner jag herr Colting, men mer specifikt?

 2. Anders diabetesdoc Said,

  juli 13, 2011@ 22:40      

  Jag skulle länkat till Coltingboll-recept men hittade inte originalreceptet. Här är i allafall ett exempel:
  http://blogg.piggelina.se/2010/03/recept-colting-bollar/

  Jag brukar köra någon dl blandade nötter med kärnfria dadlar, tillsätta smör istället för kokosfett och lite 70% choklad efter smak.

 3. Eric Said,

  juli 17, 2011@ 14:30      

  Jag skulle här vilja göra några tillägg:

  0. Spring inte om du är kraftigt överviktig!

  Löpning belastar kroppen mycket hårt och skador är mycket vanliga bland löpare. Hitta alternativa motionsformer till dess att din vikt har normaliserats.

  12. Nybörjarlöparen skall börja mycket försiktigt.

  När man börjar springa för första gången så förbättras konditionen mycket snabbt! Men det tar månader och år(!) för muskler, senor och leder att anpasa sig till den höga belastningen!

  Om du tittar i löparforum så handlar mer än hälften av alla inlägg om skador. Många får dras med kroniska besvär livet ut. Slutsatsen för en nybörjarlöpare är att medvetet springa en bra bit under en sin maxprestation. Och låt kroppen lånsamt anpassa sig.

  Nybörjaren ska vila mycket och aldrig springa mer än 2-3ggr/vecka det första året.

 4. Anders diabetesdoc Said,

  juli 17, 2011@ 16:17      

  Eric
  Jag håller helt med dina båda tilläggspunkter. Mitt tips nr 1 var i och för sig att träna med långsam löpning, men det kan inte nog betonas att löpning innebär hög risk för skador och att långsam träningsökning och gärna kombination med styrketräning etc är nödvändig.

 5. Lennart Hägglund Said,

  juli 19, 2011@ 7:04      

  Hej alla! Medveten om att denna tråd handlar om träning, väljer ändå att nämna några andra saker eftersom trådarna i olika ämnen lever och innehåller mycket dialog för att avklinga. Mitt diskussionsämne nu är Magnesium och gurkmeja samt metformin. Läste i A.B. igår att metformin ligger tvåa på listan över anmälda biverkningar. Jag överväger att sluta med mina metformintabletter eftersom även jag har problem med gaser och diareér. Min läkare rekomenderade mig att åter börja ta blodtrycks medicin när dygnsmätning visade ett medel på 148/80. Nu har jag tagit en brustablett magnesium i en vecka. Min egen mätare visar 125/130 genom 65/70. Nästa dygnsmätning i augusti kommer att bli intressant. Jag kommer att med täta mätningar och kontroll börja trappa ner metforminet. Min motion i nuläget är totalt en timme rak promenad om dagen. Min plan är att inom kort börja styrketräna igen . Detta gjorde jag regelbundet när jag var yngre.


RSS feed for comments on this post