Önsketänkande om Nordisk Kost

  • Sharebar

Vad är Nordisk Kost? Är det som på mitt foto gratinerad fisk i ugn med grädde och smör med grönsaker och rotfrukter?

I media refereras en studie med Nordisk Kost som lär ha skyddat mot diabetes och hjärt-kärlsjukdom. Låter ju rätt intressant, men referatet är väldigt kortfattat.

”Sund nordisk kost minskar hjärt- kärlsjukdomar och risken för typ 2 diabetes, visar en studie som Nordiska ministerrådet initierat”

Efter lite letande hittar jag originalartikeln i Journal of Internal Medicine:

Effects of an isocaloric healthy Nordic diet on insulin sensitivity, lipid profile and inflammation markers in metabolic syndrome – a randomized study (SYSDIET)

Själva artikeln är bakom en betalvägg, men eftersom jag har inlogg via ett universitetsbibliotek så kan jag läsa hela artikeln. Rubriken i DN är inte sann! För det första är det en alldeles för kort studie för att uttala sig om insjuknande i diabetes eller hjärtsjukdom. Man har bara följt patienterna i 6 månader. Själva upplägget är ambitiöst, man lottar medelålders kvinnor med metabola syndromet till en kontrolldiet eller en diet som man kallar Nordisk kost. Huvudmålsättningen var att påverka insulinkänsligheten, vilket är det vedertagna sättet att mäta risk för typ2 diabetes.

Den Nordiska kosten definierades enligt följande: ”the main emphasis was on food items such as whole-grain products, abundant use of berries, fruit and vegetables, rapeseed oil, three fish meals per week, low-fat dairy products and avoidance of sugar-sweetened products”.

Dessutom var det inte bara kost-råd, man gav deltagarna gratis mat: ”The participants in the Nordic diet group received whole-grain products, for example, various breads, berry products as frozen berries and dried powder as well as dietary fats including rapeseed oil- and vegetable oil-based spreads. Local fruits (not provided) were mostly apples, pears and plums. Furthermore, either fish was directly provided or the expenses for consuming fish were covered to the study participants.”

Kontrollgruppen fick väldigt lite råd. De gratisprodukterna man fick var vitt bröd och smör: ”The individuals in the Control diet group received low-fibre cereal products, for example, breads with fibre content <6 g per 100 g, and dairy fat-based spread, for example butter.”

Upplägget var således bäddat för att den Nordiska kost-gruppen skulle få bättre värden och minska sin risk för sjukdom. Blev det så? Nej. Man såg ingen skillnad i insulinkänslighet, inte heller någon skillnad i vikt. Det var ingen statistiskt säker skillnad i totalkolesterol, LDL-kolesterol, eller HDL-kolesterol, men man vrider på data och tittar på non-HDL-kolesterol blev det precis signifikant skillnad. Dessutom hittade man skillnad i en inflammationsmarkör som jag inte känner till, Il1-Ra.

Författarnas slutsats i artikeln är mycket blygsamma: ”Although no effect on insulin sensitivity and glucose metabolism was detected, possibly due to the weight-stable conditions, this diet corrected non-HDL-C and LDL-C to HDL-C and corresponding apolipoprotein ratios. A counteracting effect on the inflammation marker IL-1 Ra by the healthy Nordic diet vs. Control diet is an interesting new finding.”

Således är det väldigt långt ifrån att denna Nordiska kost skulle förebygga diabetes eller ha något med hjärtsjukdom att göra.

Medelhavskost har ju visat positiva effekter och när jag tittar på skillnaderna mellan den nyligt publicerade PREDIMED-studien och denna studie så kan man klart se skillnad i balansen mellan kolhydrater och fett.

Medelhavskosten har fokus på grönsaker och olivolja och leder till ökat intag av fett och minskat intag av kolhydrater. Denna variant av Nordisk kost har också fokus på grönsaker men tyvärr en rädsla för fett som leder till att kolhydratintaget ökar.

Jag tror att Nordisk kost skulle kunna vara lika nyttig som Medelhavskost, men då måste man sluta vara rädd för mängden fett och sluta framhålla lättmargarin som något nyttigt.

6 Comments

  1. Tina C Said,

    mars 17, 2013@ 19:41      

    Tack för att du redogjorde för vad som stod i rapporten, kändes att det var något lurt när jag läste tidningen i morse. Jag hade kunnat köpa detta tills de nämnde margarin. Där brast trovärdigheten.

  2. Thomas H Said,

    mars 17, 2013@ 22:34      

    Margarin i Nordisk kost borde ha och få samma uppmärksamhet som nu ”oannonserat hästkött” fick….. för margarinet är än värre!!!! :)

  3. Dr Lekman Said,

    mars 18, 2013@ 10:22      

    Hej.
    Jag hade gärna sett att jag enkelt hade kunnat Tweta detta inlägg. Våra fattiga svenskar skall ges möjlighet att äta riktig mat och inte mat som bestäms av ett svagt livsmedelsverk och dess ekonomiskt handgångna Claude Marcus och Stephan Rössner.
    Dr Lekman

  4. Anders diabetesdoc Said,

    mars 18, 2013@ 17:34      

    Dr Lekman
    Bra idé med möjlighet att tweeta. Jag har nu lagt till en Plugin för att dela på twitter, facebook mm.

  5. Anna Said,

    mars 18, 2013@ 23:57      

    Man börjar verkligen undra varför artikelns resultat framställs på ett så missvisande sätt i media. Det är inte första gången det händer heller, precis.

    Det känns som att vi är utsatta för en komplott. Eller så är det enklare än så, dvs

    ”never attribute to malice, that which can be adequately explained by stupidity”

    även kallat Hanlon’s razor.

  6. Kikki Sandström Inspiratör o Coach Said,

    mars 19, 2013@ 8:24      

    Man blir helt bestört av att läsa det du skriver. Själv är jag frisk diabetiker typ 2 med hjälp av lchfkost. Alla andra prover visar också att jag är på topp.


RSS feed for comments on this post