Livsstilsbehandling vid typ2 diabetes 2014

 • Sharebar

Under 2013 publicerades långtidsstudien Lookahead. 10 års intensiv rådgivning om livsstil lyckades inte minska komplikationerna vid typ2 diabetes.

Jag skrev om det på bloggen, och här är publikationen: Cardiovascular Effects of Intensive Lifestyle Intervention in Type 2 Diabetes.

Efter Lookahead har det varit ganska tyst om hur vi nu inom vården ska ge råd om livsstilsbehandling? Lookahead fokuserade på raska promenader och lågfettkost. Det var mycket täta besök, stegräknare och måltidsersättningar delades ut för att stimulera patienterna att följa råden.  Att interventionen inte varit tillräckligt intensiv går inte att säga. Det borde dock vara dags att säga något om råden i sig. Lite nytänkande kanske?

Amerikanska diabetesorganisationen ADA presenterar varje år uppdaterade riktlinjer för diabetesvården. De var ganska tidigt ute att lyfta fram lågkolhydratkost som en alternativ diabeteskost.

Tyvärr är de nya riktlinjerna som publicerats nu i december ganska intetsägande. Executive Summary: Standards of Medical Care in Diabetes—2014. Visserligen lyfter man inte fram lågfettkosten som den enda kosten, men att bara säga att det inte finns en ideal kost och man får ta individuella hänsyn är ju inte mycket till riktlinjer:

Evidence suggests that there is not an ideal percentage of calories from carbohydrate, protein, and fat for all people with diabetes; therefore, macronutrient distribution should be based on individualized assessment of current eating patterns, preferences, and metabolic goals.

Dr Feinman uttrycker sitt missnöje på sin blogg där han först skriver hur riktlinjerna skulle kunna sett ut, ganska roligt faktiskt: ”American diabetes association embraces low-carbohydrate diets”

I decembernumret av tidskriften Current Diabetes Reports har man dock publicerat en översiktsartikel där man tillåtit sig att tänka nytt: Impact of Behavioral Interventions in the Management of Adults with Type 2 Diabetes Mellitus

Författaren dr Cox har gjort en genomgång av den vetenskapliga litteraturen från 2010-2013 när det gäller livsstilsbehandling av typ2 diabetes. Han skriver att när det gäller diet vid diabetes så finns det flera alternativ som visats vara bättre än lågfettkost när det gäller blodsocker, vikt och blodfetter. Störst effekt har lågkolhydratkosten. När det gäller motion så finns det stöd för att en kombination av konditionsträning och styrketräning är det mest effektiva för att påverka diabetessjukdomen, men det behövs praktisk instruktion, inte bara råd om träning. Slutligen skriver Dr Cox att egenmätning av blodsockret kan ha en liten positiv effekt på blodsockerkontrollen. Inte om det görs rutinmässigt utan syfte, men om det kombineras med ett beslutsstöd och mätningarna görs före och efter motion och måltider och mätningarna används för att förstärka positiva livsstilsval.

Dr Cox förordar således en kombination av lågkolhydratkost, styrketräning och konditionsträning, samt egenmätning av blodsockret. Att denna kombination har bättre effekt på blodsockret än lågfettkost kan man vara säker på. Hur bra denna livsstilsbehandling är att förebygga framtida diabeteskomplikationer återstår dock att studera. Jag skulle gärna vara med i en sådan studie.


7 Comments

 1. Stefan Sandberg, Personlig Tränare Said,

  december 29, 2013@ 17:03      

  Hoppas Dr. Cox får genomslag!

  Vh Stefan

 2. Thomas Jansson Said,

  januari 1, 2014@ 22:59      

  LCHF är ju självklart,,,,

  Mera om kombinationen kondition – styrka finns här:
  https://www.google.se/search?q=high+intensity+training&oq=high+intens&aqs=chrome.1.69i57j0l3&client=ms-android-samsung&sourceid=chrome-mobile&espvd=1&ie=UTF-8#q=high+intensity+resistance+training

 3. Thomas Hedlund Said,

  januari 1, 2014@ 23:21      

  Lågkolhydratskost i kombi med glycogenminskande träning, ex. tabata och periodisk fasta torde vara en bra kombi, och kanske några matskedar rå resistent starch om dan (prebiotika).

  Kolla gärna Jason Fungs video för diabetesläkare under fliken ”Lectures”:
  http://kidneylifescience.ca/programs/nutrition-and-diabetes/intensive-diabetes-dietary-management/

  Här redovisar han lite resultat senare för studenter:
  http://www.youtube.com/watch?v=mAwgdX5VxGc

 4. Thomas Hedlund Said,

  januari 14, 2014@ 14:47      

  Vad tror du DiabetesDoc…..
  är jag rätt ute ???

 5. Thomas Hedlund Said,

  januari 14, 2014@ 14:50      

  http://annikadahlqvist.com/2014/01/11/kan-crash-diet-vanda-diabetes-2/
  Lite input till dig….

 6. Anders diabetesdoc Said,

  januari 14, 2014@ 18:43      

  Thomas
  Redan Dr Rössner visade att svältkost med pulverdiet kan kick-starta en viktnedgång och normalisera blodsockret, men vad gör man sedan? Rössner hade inga svar på det.
  Jag tror att den som är motiverad kan få rejäla effekter av en strikt lågkolhydratkost enligt lchf och sedan äta en mer moderat lågkolhydratkost. Eller medelhavskost.
  Det gäller dock att vara motiverad. Tyvärr träffar jag många som inte alls är motiverade till några förändringar. Men ju fler som får höra att det är möjligt desto fler kommer nog att våga testa.

 7. Thomas Hedlund Said,

  januari 15, 2014@ 0:34      

  helt rätt DiabetesDoc !

  Men vi får jobba för förbättring !
  ;-)


RSS feed for comments on this post