Lågkolhydratskost i Japan

 • Sharebar

Japan brukar inte förknippas med överviktsproblem, men typ2 diabetes är relativt vanligt ändå. Faktum är att Japan har en högre förekomst av typ2 diabetes än Sverige, drygt 7% av japanerna uppskattas ha diabetes enligt IDF.

I den japanska Internal Medicine presenteras en studie där man jämfört lågfettkost med lågkolhydratkost för diabetespatienter.

A Non-calorie-restricted Low-carbohydrate Diet is Effective as an Alternative Therapy for Patients with Type 2 Diabetes

Upplägget är som det brukar vara att lågfettkost innehåller lite fett och mycket kolhydrater, den är också beräknad utifrån kalorimängd (calorie-restricted). Lågkolhydratkosten är begränsad utifrån kolhydrater (<130g/dag) men inte avseende mängd eller kalorier.  Man följde patienterna i 6 månader och följde upp blodsockerkontroll och en rad andra parametrar.

Det är en ganska liten studie och resultaten är egentligen inte nya. Lågkolhydratkosten ledde till bättre blodsockerkontroll och bättre blodfetter framförallt avseende triglycerider.

Varför tar jag upp detta om det inte är något nytt? Jo, dels för att det är i Japan. I debatten hörs ibland att lågkolhydratkost bara förekommer i den svenska ankdammen, vilket förstås inte är sant. I allt fler länder återupptäcker man denna gamla diabeteskost.

Det andra som är intressant är att man höll koll på kaloriintaget och upptäckte att trots att man fick äta fri mängd mat i lågkolhydratgruppen så innebar kolhydratrestriktionen att kalorimängden inte blev större. Man räknade också korrelationer mellan kalorimängdsförändringar och kolhydratsförändringar och fann att kalorimängden var kopplad till viktförändring, medan det var kolhydratmängden som var kopplad till blodsockerkontrollen. Lågkolhydratkost är således inte bara en bantningsdiet utan oberoende av vikten ett sätt att kontrollera blodsockret. Självklart säger du. Men det behöver också visas.

En tredje sak som är intressant är att man ansträngt sig för att studera eventuell påverkan på blodkärl av kostförändringarna. Man mätte bland annat artärstelheten, vilket är något som spekulerats i att den påverkas negativt av en hög-fett-diet. I den japanska studien såg man inga negativa effekter. Författarna konkluderar liksom i många andra studier att lågkolhydratkost är effektivt och säkert.

Hur gjorde de med riset undrar jag, men det framgår faktiskt inte av artikeln.

8 Comments

 1. us Said,

  januari 18, 2014@ 23:30      

  De kanske åt riset kallt?

 2. Anders diabetesdoc Said,

  januari 19, 2014@ 13:57      

  Om man äter riset kallt så påverkas GI-värdet och blodsockerstegringen blir inte lika snabb, men mycket kolhydrater är det likväl.

 3. KickAnn Said,

  januari 19, 2014@ 16:28      

  Får väl plats en hel del ris om de fick äta upp till 130 g kh/dag.

  Intressant men skulle förstås vara än mer intressant med en kolhydratrestriktion värd namnet såsom vi definierar lågkolhydratkost!

 4. Åke Said,

  januari 19, 2014@ 17:33      

  1 dl okokt ris ger ungefär 80g kolhydrater så visst kan man få in en del ris.

 5. hellstream Said,

  januari 20, 2014@ 12:06      

  Läste en artikel av japansk/amerikanska kring varför japanska kvinnor håller sig smala. Bl a så ansåg hon att det var för att ris var ett tillbehör till grönsaker och fisk mm och inte själva måltiden. Man åt alltså ris men i en förhållandesvis liten mängd.

 6. Kjell Granelli Said,

  januari 20, 2014@ 17:45      

  Jag undrar om det är som i Korea, att man får riset till sist. Typ om man inte blivit mätt på allt det andra, så har man chansen…

 7. Pekka Said,

  januari 23, 2014@ 10:31      

  Riset, i Japan, severas alltid till huvudrätten. … Men en sak som är extremt lätt i Japan; och det är att leva/äta strikt LCHF! Det finns massor med restauranger som serverar massor med god rå (sjömat) och tillagat (=oftast grillat) kött (fågel, fisk, gris, nöt, lamm). Och det är ingen som lyfter på ögonbrynen bara för att man inte vill ha den ”obligatoriska” lilla skålen ris till, eller något annat från växtriket.

 8. Pekka Said,

  januari 23, 2014@ 10:46      

  En annan sak som skiljer Sverige från Japan, är köttets kvalité; det dyra (fettfattiga) svenska kött vi kan handla här i Sverige skulle klassas som 3:e klassens kött (om ens det). I alla köttdiskar (i Japan) som jag har sett, så ”tävlar” allt kött om att vara så mycket marmorerat som de bara kan vara… Så det vita (fettet) och det röda (proteinet) är ”50/50″ i allt kött däröver (undantaget fisk och fågel, då). Och köttet är både jättegott och väldigt lättlagat. … Medans det svenska köttet … nåja, jag ska inte säga vad jag anser om det svenska köttet. :-)


RSS feed for comments on this post