Jim Mann – Bröd är en påse socker!

 • Sharebar

Jim Mann är en internationellt erkänd kostexpert. Han var en av de ansvariga för den europeiska diabetesorganisationens (EASD) kostråd 2004. Han blev uppmärksammad i Sverige när han i ett brev till Lancet riktade stark kritik mot Annika Dahlqvist och den enligt honom märkliga kostdebatten i Sverige ”Fad diets in Sweden, of all places”

Jag hörde honom på ett seminarium på EASD i Barcelona. Hans rubrik var ”Nature of carbohydrate in the management of diabetes”. Jag uppfattar att tiden har fått även denne konservative kostexpert att delvis ändra sig. Det var i och för sig inte så att han erkände det, men han sa ändå en hel del anmärkningsvärda saker.

För det första menade han att kostråden skulle uppdateras, men att det berodde egentligen på att de var så missförstådda. När man 2004 rekommenderade 45-60 % kolhydrater så menade man inte att diabetespatienter skulle äta stärkelserika snabba kolhydrater. Man menade att man skulle få sina kolhydrater från grönsaker, bönor, linser, bröd med hela korn etc. Pasta, potatis, ris, frukostflingor och bröd förkastade han helt. Han gav ett exempel på hur en kvinna vid frukostbuffén på hans hotell högt talade om för sin man att de skulle ta av det hälsosamma brödet, vilket var en något mörkare variant av en baugett med några havreflingor på utsidan. Jim menade att detta var lurendrejeri att kalla sådant mjukt bröd hälsosamt, det var ju bara ”a bag of glucose”. Det enda brödet som var bra, menade han, var det skandinaviska fullkornsbördet.

Föredraget går att lyssna på via easd:s hemsida, avsnittet om bröd kommer efter 18 min.

Jag frågade honom efter föredraget hur han, i perspektivet av att så många äter en kost med så mycket stärkelse, såg på lågkolhydratkost. Han svarade då att för viktminskning så var lågkolhydratkost helt ok, men annars så tyckte han att 40% kolhydrater var det optimala, annars ”riskerar man för mycket farligt fett”. De nya riktlinjerna kommer enligt honom att landa på ca 40% kolhydrater. Således är det väl inte en LCHF-kost han rekommenderar men citatet ”a bag of glucose” tyckte jag ändå var så roligt att jag bad att få ta ett kort på honom med brödbiten i handen vilket han inte hade något emot.

7 Comments

 1. Åke Said,

  september 29, 2013@ 0:50      

  Man kan undra hur tänkte här. Om jag låt säga behöver 2000kcal/dag så blir det 300g kolhydrater. Man får äta bra mycket grönsaker och bönor för att få sig den mängden.
  Som jämförelse kan nämnas att en vanlig burk vita bönor innehåller ca 50g och det är ändå väl mycket för en måltid.
  Troligtvis tänkte han inte alls han har ingen aning om vad verklig mat innehåller.

 2. Hanveden Said,

  september 29, 2013@ 6:53      

  Det här får läkarstuderande lära sig från termin 7 enligt Mats Lindgren med blogg Fet Hälsa.

  http://fethalsa.wordpress.com/

  Torwald Åberg Näringsfysiolog medlem av Svenska Läkaresällskapet är författaren.

  Läs vad Uffe Ravnskov, Docent oberoende forskare har att invända!

  mLCHFh B-) .

 3. Erik Edlund / MatFrisk Blogg Said,

  september 29, 2013@ 13:29      

  ”Jim Mann är en internationellt erkänd kostexpert.”

  Vad kännetecknar mest den som är ”erkänd”? Är det att ha många uppdragsgivare och därmed många pengainflöden eller är det att ha stora och väl belagda kunskaper?

  Jag kan tänka mig en mängd kombinationer av dessa faktorer. Hur är det med Jim Mann?

 4. Carina Said,

  september 29, 2013@ 14:31      

  Min spontana reaktion när jag läser är, att det är oförskämt rent ut sagt, att påstå att alla andra har missuppfattat kostråden och på detta sätt försöka rädda sig själv. Nä usch och fy för ett sådant beteende!

 5. Anders diabetesdoc Said,

  september 29, 2013@ 19:08      

  Erik
  Att jag skriver att Jim Mann är erkänd, betyder att han är professor som publicerat väldigt mycket vetenskapliga artiklar inom nutrition, läroböcker och har olika förtroendeuppdrag. Han har säkert fått forskningsbidrag från olika håll, men det har jag inga uppgifter om.

 6. Josef Boberg Said,

  september 29, 2013@ 22:44      

  Kolhydrater är att se som ett gift för kroppen – som jag ser det.

 7. George Henderson Said,

  oktober 3, 2013@ 8:03      

  Jim Mann has credibility in NZ as he has overseen large, long-running epidemiological study from birth. He is a senior university researcher, not a private consultant. I am sure he is independent minded and not influenced by sources of funding (but may sometimes have been influenced by research from colleagues who are), and if the evidence he has interpreted in light of old beliefs is also compatible with new science (high-linoleate oils as ”dangerous fats” and bread as ”bag of sugars”) I would trust him to recognise that eventually.


RSS feed for comments on this post