Gruppundervisning om diabetes – var är kolhydraterna?

 • Sharebar

I Socialstyrelsens riktlinjer för diabetesvården 2010 poängterades att gruppundervisning vid typ2 diabetes är bra, men att materialet ska vara evidensbaserat och handledaren ska ha pedagogisk utbildning. Tyvärr ledde dessa kvalitetskrav att gruppundervisning har blivit sällsynt förekommande. Nu tar Socialstyrelsen (korrigering : det är en grupp inom Sveriges Kommuner och Landsting som ansvarar för förslaget som svarar upp på Socialstyrelsens krav) nya tag och presenterar ett förslag till material vid gruppundervisning som ska användas i hela landet. Förslaget är nu på remiss. Jag har fått ett ex.

Materialet för gruppundervisning är inte dåligt, en del är självklarheter, en del är bra. Kost-delen både i patientinformationen och i informationen till handledarna lämnar dock en hel del att önska. Man konstaterar att evidensläget ger utrymme för olika koster och den inledande texten är rakt av kopierad från Socialstyrelsens tidigare rapport om ”Kost vid diabetes”. När man kommer till konkreta råd så tar dock nytänkandet stopp. Man pratar om ”långsamma och snabba kolhydrater” men sedan fokuserar man bara på fettkvalitet.

En tabell ska visa exempel på bra omättat fett och dåligt mättat fett.

Deltagarna ska få göra en övning: ”Låt deltagarna berätta vilket slags fett de brukar använd. Använd ett blädderblock eller whiteboard och lista de olika fetterna i var sin kolumn, omättade respektive mättade fetter. Detta brukar vara ett bra diskussionsunderlag

Jag håller inte med att diskussion om margarinsorter leder till stora viktiga beslut i människors livsföring och matintag. Vi hade en överviktsgrupp för några år sedan på en vårdcentral jag jobbade på. En dietist skulle hjälpa oss med kostinformationen. Deltagarna fastnade ständigt i långa diskussioner om exakt vilken fettprocent det var i ex Keso. Ingen gjorde förstås någon betydelsefull förändring i sina matvanor under denna gruppundervisning.

Det finns några patentexempel i brochyren. Mest berättar patienterna om sina motionsvanor, men när patienterna berättar om sina kostvanor kan det låta så här:

Ska vi på kalas tar jag lite extra insulin, sedan kan jag äta både tårta och glass utan problem. Till vardags äter vi förstås allsidigt, det har vi alltid gjort, men vi håller oss inte till någon diet.

Kära Socialstyrelsen, är detta verkligen ett föredöme för nyinsjuknade diabetespatienter? Tänk om man istället exemplifierat med en patient som klarat att lägga om sina kostvanor och normaliserat både vikt och blodsocker.

Jag saknar i förslaget till gruppinformation exempel på hur man med en minskning av de stora kolhydratkällorna kan radikalt förbättra sina diabetesvärden. Att undvika tårtor, läsk och glass borde vara en självklarhet. Att dessutom minska på ris, potatis, pasta, bulgur och bröd borde också vara en grundsten i diabeteskosten.

Att minska på kolhydraterna är inte något oprövat och konstigt. I Stockholms landstings överviktprogram så finns det exemplifierat hur tallriksmodellen kan omvandlas till viktminskningsmodell genom att byta ut kolhydrater på tallriken till grönsaker. Många vetenskapliga studier har visat att lågkolhydratkost fungerar. I den nyligen publicerad Predimed-studien så jämfördes lågfettkost med en mer fettrik medelhavskost. I lågfettkosten rekommenderades ökad mängd långsamma kolhydrater; pasta, ris och bröd, medan i medelhavskosten rekommenderades fet fisk, olivolja och grönsaker. Medelhavskosten gav en ökad överlevnad vid jämförelse efter ca 5 år. Det borde vara en självklarhet att fokusera på kolhydraterna även vid typ 2 diabetes. För vikten. För blodsockret. För ett längre liv.

Ungefär såhär kommer jag att svara på remissen om gruppundervisning vid typ2 diabetes.

9 Comments

 1. F d anhörig till äldre diabetiker Said,

  maj 2, 2013@ 20:38      

  Tack för din information om remissen. Dina synpunkter är bra. Jag själv har i skrivandets stund begärt ett ex av förslaget från Socialstyrelsen. Vem som helst kan ju skriva ett remissvar. Man behöver inte vara i branschen eller vara uppsatt som remissinstans.

 2. us Said,

  maj 2, 2013@ 23:01      

  Om man kunde förmå socialstyrelsen att ibland göra avsteg från kravet på evidens så skulle förmodligen många typ 2-diabetiker kunna leva både längre och friskare.
  Är det verkligen alltid så bra att dra ”evidensbaserat” in absurdum?

 3. Bosse Said,

  maj 5, 2013@ 10:37      

  http://www.socialstyrelsen.se/lists/artikelkatalog/attachments/18471/2011-11-7.pdf

  I Socialstyrelsens ”Kost vid diabetes” sid 24 står det klart och tydligt att de personer som väljer extrem lågkolhydratkost ska hälso- och sjukvården ge information hur denna kost är sammansatt samt följa upp personens hälsotillstånd och vad kosten har för effekt.

  Det tror jag inte många dietister har kunskap till att göra idag!

 4. Erik Edlund / MatFrisk Blogg Said,

  maj 6, 2013@ 11:32      

  Diabetesdoc: ”Nu tar Socialstyrelsen nya tag och presenterar ett förslag till material vid gruppundervisning som ska användas i hela landet. Förslaget är nu på remiss. Jag har fått ett ex.”

  Jag mailade Socialstyrelsen och fick följande svar:

  ”Det är inte Socialstyrelsens material, du ska vända dig till http://www.skl.se

  Vänliga hälsningar

  Registraturen”

  Googlade vidare på det kursiverade citatet ovan och kom till en text från Västra Götalandsregionen, en handledarmanual från 15/1-13.

  Vem lämnar ut texten i blogginlägget och vill ha remissvar?

  / Erik Edlund

 5. Anders diabetesdoc Said,

  maj 6, 2013@ 12:00      

  Erik
  Det är helt korrekt Sverigeskommuner och landsting, SKL som är ansvariga i form av ett nybildat Nationellt programråd för diabetes. Det är dock samma person Tony Holm som är anlitad expert för SKL, som också var ansvarig för socialstyrelsens riktlinjer om diabetes.
  Nationella programrådets åtgärder är i sig ett svar på socialstyrelsen uppföljning av riklinjerna, så jag tycker det hänger ihop.

  Lite slarvigt av mig dock att säga att socialstyrelsen står bakom.

  Gruppmaterialet är framtaget av västragötalandregionen och ska nu omarbetas för att gälla i hela landet.

  Jag mailar dig remissen för påseende. Eftersom det är ett SKL-projekt är det dock inte öppet för alla att svara på remissen. Du får dock gärna maila mig med synpunkter.

  Jag kan inte lägga upp remissen här eftersom filerna är för stora.

 6. Bernt Östlund Said,

  maj 7, 2013@ 0:25      

  Hela vitsen med gruppundervisning (varför inte studiecirkel) är väl att olika synpunkter på diabeteskost ska mötas och diskuteras i gruppen. Jag har t.ex. fått höra att det var intressant med mina inlägg i den grupp jag deltog i.
  Det är väl bara att hoppas att det finns några med LCHF-erfarenheter i alla grupper. Studiecirkel är ett gammalt fint begrepp där alla deltagare väntas ge sitt bidrag, det är kanske därför man inte vill kalla det så.

 7. Majoren Said,

  maj 8, 2013@ 17:39      

  ”Det borde vara en självklarhet att fokusera på kolhydraterna även vid typ 2 diabetes. För vikten. För blodsockret. För ett längre liv.”

  Bra Anders, det borde vara en självklarhet att ännu fler läkare klarade av att vara så tydliga när det gäller kostbehandling vid diabetes. Det handlar precis som du skriver om ett längre OCH hälsosammare liv skulle jag vilja tillägga.

 8. Hanna Tolander Said,

  maj 9, 2013@ 22:25      

  Exemplet Gudrun är förmodligen med av det knasiga (tycker jag) skälet att det ”ger tröst”. Så fort det handlar om diabetes, allergi eller andra kroniska tillstånd verkar en hel del av tyngdpunkten handla om att ”du kan leva som vanligt ändå”. Kanske en följd av att vi har börjat få ett likriktat samhälle där det är en verklig tragedi att t ex inte kunna äta kanelbullar som alla andra. Personligen tycker jag att människovärde inte ska sitta i att vara ”hel och frisk som alla andra”, och att vården borde inrikta sig på hälsa och självförtroende – inte tröst och medlidande. Det är det sista en kroniskt sjuk människa behöver.

 9. F d anhörig till äldre diabetiker Said,

  maj 13, 2013@ 10:25      

  …Citat:”(korrigering : det är en grupp inom Sveriges Kommuner och Landsting som ansvarar för förslaget som svarar upp på Socialstyrelsens krav)”…Slut citat

  Jag tolkar det som ett nytt sätt att ta sig förbi Offentlighetsprincipen.


RSS feed for comments on this post